Selasa, 18 Mei 2010

Undi Pos Perlu Dihapus

Undi pos perlu dihapuskan kerana pengamalannya yang sudah tidak relevan malah bertentangan dengan matlamat asalnya.

Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasruddin Hassan berpendapat undi pos yang digunapakai ketika hanyalah menjadi talian hayat Umno BN untuk memenangi pilihan raya.

kekalahan BN di Sibu juga katanya sangat memalukan kerana undi pos yang sering digunakan untuk talian hayat mereka, gagal memenangkan parti pemerintah itu.

Menurut Nasruddin, sekalipun Barisan Nasional (BN) menang dengan mengeksploitasi undi pos ia bukan sesuatu yang hebat bagi BN malah calon BN itu tidak layak digelar wakil rakyat namun layak dipanggil wakil pos.

“Kalah malu besar kerana undi pos tidak dapat cover, dan kalau menang pun tidak hebat.

“Orang tak panggil wakil rakyat, tapi orang panggil wakil pos,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Pemuda PAS menyampaikan ucapan tahniah kepada Pakatan Rakyat khususnya DAP yang telah menang PRK Sibu melalui calonnya, Wong Ho Leng.

Wong yang juga Adun Bukit Assek, memperoleh 18,845 undi menewaskan calon BN, Robert Lau Hui Yew, yang mendapat 18,447 undi manakala calon Bebas, Narawi Haron memperoleh 232 undi.

Bagaimanapun kata Nasruddin, Pakatan Rakyat tidak perlu mendabik dada malah lebih penting adalah terus berbakti kepada rakyat dengan penuh amanah dan dedikasi.

“Semoga dapat laksanakan tugas dan amanah dengan penuh dedikasi dan berbakti kepada rakyat dan tidak mendabik dada. Tugas Pakatan Rakyat masih banyak dan sukar,” ujarnya. - Sabahdaily

Tiada ulasan: