Rabu, 18 Mac 2009

PERASMIAN KEM AKADEMI KEPIMPINAN PEMUDA
Alhamdulillah , 14 Mac 09 yang lalu , Dewan Pemuda PAS Pusat telah berjaya memiliki dan merasmikan sebuah Kem yang telah dibangunkan dan kini tersergam bagi membolehkan aktiviti - aktiviti pengkaderan berlangsung .
Kem yang bertempat di Kok Lanas Kelantan ini akan dimanafaatkan sepenuhnya untuk meningkatkan capacity building dikalangan pimpinan dan bakal pimpinan DPP disemua peringkat.
Bahkan Kem ini insyaallah akan menjadi salah satu pusat pembinaan fikrah , syakhsiyyah dan kemahiran kontemporari dalam pembinaan keterampilan diri , pengurusan , pengucapan awam , kemahiran berfikir , komunikasi interpersonal dan komunikasi global .
Saya sebagai Pengerusi Akademi Kepimpinan Pemuda ingin merakamkan setinggi - tinggi tahniah kepada Kerajaan Negeri Kelantan khasnya Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana sokongan padu yang diberi malah sudi merasmikan Kem AKP ini biarpun beliau tidak dapat hadhir kerana keuzuran dan teks perasmian beliau dibacakan oleh Yb . Tuan Hj. Abdul Fattah bin Mahmood selaku Exco Pembangunan Insan , Belia , Sukan dan Ngo Kerajaan Negeri Kelantan .
Yb. Tuan Hj. Abdul Fattah bin Mohmood juga adalah orang penting disebalik kejayaan pembinaan kem AKP ini . Semoga Allah swt memberikan ganjaran sewajarnya kepada beliau .
Tahniah juga ingin saya kalungkan buat semua ajk AKP bermula dengan Timbalan Pengerusi AKP sdr Zuraidin Abdullah , Pengarah AKP Dr. Supyan Hussin , Setiausaha AKP Khairulfahmi Mat Som dan seluruh Ajk AKP .
Kini AKP telah memiliki modul yang siap untuk diaplikasi dan dihayati oleh pesertanya kelak . Modul AKP berkait langsung dengan :
Teori Amalan Kepimpinan Organisasi
Keterampilan diri
Protokol dan etiket sosial
Pengucapan awam
Komunikasi Interpersonal
Pengurusan
Kemahiran berfikir
Komunikasi global
R & D
Komunikasi Bahasa Inggeris
Pengurusan Masa
Pengurusan Tekanan diri
War - game dan Kepimpinan
Nilai diri dan pasukan dalam Jamaah
Asas utama dalam Akademi kepimpinan Pemuda ialah membina circle kefahaman yang jelas terhadap pengurusan dan kepimpinan . Kefahaman yang dimaksudkan ini boleh dilihat secara garis kasarnya dalam membentuk :
Faham struktur , kepimpinan , sumber dan budaya dalam organisasi
Faham peranan pemimpin dalam organisasi
Faham kepentingan wawasan dalam kepimpinan.
Faham konsep plan , organize , lead dan control
Faham proses analisa scenario , swot dan sebagainya
Faham proses strategic planning
Faham asas pengwujudan struktur organisasi
Faham proses membuat keputusan berasaskan objektif
Faham kepentingan kawalan dan penambahbaikan
Faham disiplin bekerja untuk mencapai matlamat
Faham mekanisme kawalan dalan organisasi bukan berorientasikan keuntungan .
Faham asas politik secara tersusun
Faham asas pendekatan jamaah dalam pendekatan politik Malaysia
Saya harapkan AKP yang seketika dulu pernah diideakan oleh Yb. Dato' Hj. Mahfuz Omar [ bekas Ketua DPPP ] dalam ucaptama beliau pada tahun 2003 dan kini dijadikan satu gagasan besar dibawah kepimpinan Yb. Tuan Hj. Salahudin Ayub selaku Ketua DPPP dapat dilaksanakan dengan jayanya .
Kejayaannya pula pasti sahaja melalui sokongan dan dokongan seluruh anggota pemuda dipelbagai peringkat agar DPP akan senantiasa dapat melahirkan kepimpinan yang menepati piawaian standard sebagai seorang pemimpin warisan perjuangan Nabi saw .
Akhirnya saya juga mengucapkan tahniah buat DPP Negeri Kelantan yang kini dipimpin oleh Yb . Zaki Ibrahim di atas kerjasama gigih bagi menjayakan penubuhan dan perasmian Kem AKP DPPP ini . Tahniah jua buat semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak . Semoga segalanya menjadi amal soleh dan memperoleh ridha dari Allah swt .

Tiada ulasan: