Khamis, 20 Ogos 2009

Kes Demo Kuala Kangsar

En. Hamidon

Semalam 19 Ogos saya pergi ke mahkamah Sesyen Kuala Kangsar bersama lawyer Zamri untuk mengikuti perbicaraan kes menghalang kenderaan menteri besar (Zambry Kadir) mengangkat sumpah di depan Masjid Ubudiyah.

Semua OKT (Orang Kena Tuduh) hadir walau pun ada beberapa orang yang telah ditegur oleh hakim mahkamah sesyen kerana lewat hadir. Perbicaraan kes ini telah berlangsung selama 3 hari. Hari-hari sebelumnya saya tak dapat mengikutinya kerana pergi ke Permatang Pauh untuk hari Penamaan calon N11, Permatang Pasir.

Saksi yang dipanggil semalam ialah seorang jurugambar PDRM berpangkat koperal yang telah berkhidmat sebagai jurugambar selama 11 tahun. Semalam juga lawyer bagi pihak OKT telah bertanya berkaitan penglibatan jurugambar tesebut semasa kejadian. Terkebil-kebil juga dia menjawabnya, hingga menunjukkan seolah-olah beliau tiada mempunyai pengalaman dalam bidang juru gambar. Salah satu soalan yang ditanya......Sebagai jurugambar yang profesional, tentu anda tahu, jika negatif itu dikeluarkan, nombor 1 ke no 36 yang keluar dahulu. "Tak pasti Yang Arif", jawabnya. Ada juga gambar-gambar yang menunjukkan aksi agresif yang ditunjukkan oleh PDRM tidak ditangkap sebagai OKT berbanding dengan OKT yang ditangkap. Kenapa ? tanya Lawyer Augustine yang mengetuai lawyer pembela. Augustine menambah dalam penghujahannya, kerana orang itu adalah orang Barisan Nasional. Dua kali disebut didalam mahkamah pada petang itu. Saksi PDRM itu diam. Berkaitan dengan tugasnya pada hari tersebut, beliau memberitahu mahkamah, dia diarah bertugas mulai jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang untuk mengambil gambar di kawsan terbabit. Saksi ini juga diminta menerangkan istilah rusuhan sebagaimana yang ia faham. Dari gambar-gambar yang ditunjukkan tiada kelihatan OKT ini merusuh.

Mahkamah akan bersambung pada 21 Oktober 2009 dan akan memanggil saksi-saksi lain yang difahamkan berjumlah seramai 52 orang.


-http://pusatkhidmatadunpasirpanjang.blogspot.com-

Tiada ulasan: